Opstijgend vocht behandelen

Vergelijk gratis offertes en vind een voordelige vochtspecialist uit de regio!

Gratis - Vrijblijvend

Opstijgend vocht bestrijden: zo doe je dat

Last van vochtplekken aan de onderkant van de muur? Grote kans dat je opstijgend vocht moet bestrijden! De behandeling van opstijgend vocht houdt in dat er in de muur een waterkering wordt aangebracht. Benieuwd wat dit kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk verschillende offertes toegestuurd. Vergelijk op prijs en aanbod en bespaar tot wel 40%! Op deze pagina lees je meer over het behandelen van opstijgend vocht: hoe doe je dat precies en wat kost het bestrijden van opstijgend vocht? We geven je bovendien handige prijsinformatie!


Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht in muren houdt in dat het grondwater via de fundering omhoog trekt. Het komt dan tot uiting aan de onderkant van de muur: je behang of wandafwerking kan loslaten en er ontstaan vochtige plekken. Ook kan verf beginnen te bladderen, trekt je vloer mogelijk krom en bestaat er het risico op schimmel.

Genoeg redenen om optrekkend vocht snel te bestrijden!

Opstijgend vocht komt vooral voor bij oudere woningen waar bij de bouw nog geen waterkering is toegevoegd. Over het algemeen hebben de meeste huizen gebouwd na de jaren ’80 al wel een waterkering.

opstijgend vocht behandelen

Wanneer moet je opstijgend vocht bestrijden?

Als je opstijgend vocht vermoed is het belangrijk om zo snel mogelijk een vochtspecialist inschakelen. Deze zal het opstijgend vocht in je buiten- of binnenmuur direct behandelen zodat de muur de kans krijgt om te drogen.

Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het water de structuur van je muren in gevaar brengt. Dit houdt in dat de muur aan de buitenkant af kan gaan brokkelen en dat de vochtplekken steeds groter worden. Als je te lang wacht lopen de herstelkosten heel snel op!


Optrekkend vocht bestrijden?

Vergelijk gratis offertes en vindt een vakman bij jou in de buurt!


Optrekkend vocht behandelen: dit zijn de manieren

De beste manier om te voorkomen dat grondwater nog omhoogtrekt, is met het plaatsen van een waterkering. Dit is een barrière die ervoor zorgt dat het water nooit verder omhoog kan trekken dan de onderste rij bakstenen. Er zijn verschillende methodes om deze waterkering te realiseren.

Hieronder lees je over de verschillende manieren om optrekkend vocht te behandelen. Wil je een vakman inschakelen? Vergelijk dan gratis offertes!

Muren injecteren

Muren injecteren is een populaire methode om opstijgend vocht te bestrijden. De vakman gebruikt hierbij een vochtwerend middel en injecteert dit in de muur. Het middel wordt geabsorbeerd door het metselwerk en vormt zo over de hele breedte een waterkering. Grondwater trekt niet langer omhoog!

Hoe wordt injecteren gedaan?

De vakman maakt kleine boorgaten in de voegen van het metselwerk op ongeveer 5 centimeter boven het vloeroppervlak. Voor voldoende dekking is het belangrijk dat de gaten op ongeveer 10 tot 15 centimeter afstand worden geplaatst. Hierna injecteert hij het middel in de muur. Als de hele muur behandeld is maakt hij de boorgaten weer dicht. In het geval van spouwmuren wordt deze behandeling aan de binnen én buitenkant uitgevoerd.

Muren onderkappen

Muren onderkappen is een goed alternatief. In dit geval wordt er een fysieke kunststof waterkering geplaatst. Deze methode is iets arbeidsintensiever en daarom iets duurder. Toch is dit een geschikte methode om definitief verlost te zijn van opstijgend vocht.

De vakman verwijdert meter voor meter een rij bakstenen uit de muur. Dit doet hij door de voegen weg te krabben en de stenen daarna te verwijderen. Dit kan eventueel ook gedaan worden door middel van frezen. Dit is sneller en daardoor goedkoper. Wel blijven de werken in dat geval altijd zichtbaar, omdat de gleuf later weer dichtgesmeerd wordt.

In de opening plaatst de vakman een kunststof materiaal, dat grondwater tegenhoudt. De muur wordt weer dichtgemaakt en netjes afgewerkt.

Carebrick systeem

Een relatief nieuw systeem, is het Carebrick systeem. Dit werkt niet met een waterkering, maar met ventilatiekokers. De vocht expert plaatst om de 50 centimeter een keramische koker, op ongeveer 35 centimeter boven het vloeroppervlak. Deze kokers beschikken over twee verschillende openingen, waardoor er een luchtdoorstroming ontstaat.

Deze doorstroming veroorzaakt een verdamingsproces in de muur: de koude lucht trekt nu het vocht in de muur naar de kokers toe. Zo wordt al het water afgevoerd naar buiten. Uw buitenmuur is binnen een jaar tijd goed gedroogd.

behandelen opstijgend vocht

Kelderdichting: opstijgend vocht begint vaak in de kelder

Heb je last van een vochtige kelder, dan is de kans groot dat je opstijgend vocht in de kelder moet bestrijden. Dit is vaak de locatie waar de problemen beginnen en als eerste te zien zijn. Ben je er snel bij, dan kun je dus veel problemen voorkomen.

Om de keldermuur te behandelen tegen opstijgend vocht is injecteren de beste optie. Het injectiemiddel wordt in de muur gespoten waardoor grondwater niet de kans krijgt om boven het grondniveau uit te trekken. Je kunt er eventueel voor kiezen om de muur daarna verder af te maken met een waterdichte pasta.


Optrekkend vocht behandelen en besparen op de kosten?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar zo tot wel 40%!


Wat kost opstijgend vocht behandelen?

De prijs voor de behandeling van opstijgend vocht, begint vanaf €100,- per lopende meter. Muren injecteren is vaak de goedkoopste optie, en dit is een definitieve oplossing voor het probleem.

Wil je de muren liever onderkappen? Dat is ook een optie. De kosten liggen hiervoor vaak iets hoger, vanaf €100,- tot €150,- per lopende meter.

Een alternatief is het Carebrick systeem. Dit bestaat uit ventilatiekokers in de muur. De kosten voor deze methode liggen rond de €115,- per lopende meter. Ook dit is een definitieve methode om opstijgend vocht te behandelen.

Kosten opstijgend vocht behandelen 2024

MethodeRichtprijs
Muren injecterenvanaf €100 per lopende meter
Muren onderkappen€100 – € 150 per lopende meter
Carebrick systeem€115 per lopende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per vochtspecialist verschillen. Voor een exacte prijsindicatie, vraag gratis offertes aan!

Gevolgen van onbehandeld optrekkend vocht

Wanneer je opstijgend vocht niet op tijd bestrijdt, dan heeft dit vervelende gevolgen voor je woning en de muren. Allereerst zullen de vochtplekken in de muur ook andere vochtproblemen aantrekken.

De vochtplekken groeien snel en komen ook op andere plaatsen in de muur. Je muurafwerking laat los en de luchtvochtigheid in huis stijgt. Dit heeft bovendien negatieve gevolgen op je gezondheid: je kunt last krijgen van je ogen en chronische verkoudheden. Ben je astmatisch of heb je andere longproblemen? Dan zul je merken dat deze klachten verergeren. Ook kan je muur ernstig aangetast worden, tot op het punt dat je een nieuwe gevel moet laten plaatsen. Wacht daarom niet te lang en maak snel gebruik van onze gratis offerteservice!

Opstijgend vocht zelf behandelen of laten doen?

Is het mogelijk om opstijgend vocht zelf te behandelen? Je kunt dit zeker proberen: koop een goed injectiemiddel en zorg dat je beschikt over de juiste materialen.

Maak boorgaten in de muur, en boor hierbij schuin naar beneden. Dit maakt het makkelijker om het injectiemiddel te injecteren. Heb je geen spuit, dan kun je gebruik maken van een trechter om het middel in de muur aan te brengen.

Het nadeel van zelf aan de slag gaan, is dat je niet zeker weet of het injectiemiddel verspreid is door de hele muur. Is dat niet het geval, dan is de waterkering niet compleet en zullen je problemen niet verdwijnen. Daarom raden we altijd aan een ervaren vakman in te schakelen!

opstijgend vocht

Opstijgend vocht bestrijden? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij opstijgend vocht in je binnen- of buitenmuur bestrijden? Schakel de hulp van een vocht expert in. Je weet dan zeker dat er geen schade ontstaat aan je muur en dat je problemen effectief opgelost worden. Bovendien stelt een vakman een juiste vochtdiagnose, zodat je zeker weet dat de juiste vochtbestrijding toegepast wordt. Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven. Vergelijk en kies het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot wel 40% op de kosten! Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!